Zakładając tego bloga nie myślałam że zamieszczę tu wpis kulinarny ale upodobania się zmieniają a u mnie z racji braku czasu na inne przyjemności blogowe powstała ta pyszna tarta .
Przepis to zlepek kilku przepisów znalezionych kiedyś na internecie .
Składniki:
Ciasto:
-200g mąki (najlepiej przesianej przez sito)
-125g masła
-pół łyżeczki soli
-zimna woda
-zioła do smaku
Sos:
-100ml śmietany
-2 jajka
-4 łyżki startego sera
Farsz:
-2 cukinie
-1 opakowanie sera feta
-1 duża cebula
-laska dobrej kiełbasy
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę , sól i zioła mieszam razem . Dodaję masło i ugniatam tak długo aż powstaną małe grudki masła obtoczone w mące. Następnie dodaje tyle zimnej wody by składniki połączyły się w jednolitą masę . Tak wyrobione ciasto wkładam do lodówki na 30 minut . Po tym czasie ciasto rozwałkowuje i wykładam nim talerz do tarty, następnie zakrywam je papierem do pieczenia i obciążam np. fasolą . Piekę w 200 stopniach przez około 15 min. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolę i piekę jeszcze jakieś 5 minut.
Ciasto wyciągam i odstawiam do ostygnięcia .
Farsz:
Cukinię kroje na plastry ( tyle by starczyło do wykończenia tarty). Resztę cukinii ścieram na tarce o grubych oczkach, solę i odstawiam by odciekł nadmiar wody . Rozgrzewam patelnię na którą wrzucam pokrojoną w kostkę cebule, czosnek i kiełbasę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodaję cukinię trochę doprawiam pieprzem i dusze przez około 5 minut.
Sos:
Łączę ze sobą śmietanę , jajka i ser do uzyskania jednolitej masy .
Gdy ciasto nam już ostygło wykładamy je przygotowanym wcześniej farszem. Na farsz wykładamy pokrojony w kostkę ser feta i wciskamy lekko. Wszytko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem . Na samą górę układamy plasterki cukinii.
Wszytko pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz